Τίμησαν την προστάτιδα του Πυροβολικού Σώματος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/12/2014

Η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, εορτάσθηκαν μετά πάσης λαμπρότητος και επισημότητος εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο και ευρίσκεται στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού των Αγίων Ισαποστόλων και Ενδόξων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης της ενορίας της Ασσήρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και πλαισιωμένου από πολλών κληρικών της Ιερά Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα στο οποίο παρέστησαν μεταξύ των άλλων και εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ομίλησε επικαίρως διά τον Βίο και την προσωπικότητα των σήμερα τιμωμένων Αγίων, τονίζοντας πως αυτό που αποτελεί χαρακτηριστικό ιδίωμα στην ζωή και των τριών Αγίων είναι πως τίμησαν με την ζωή τους τον Ιησού Χριστό, παραμένοντας αμετακίνητοι στο μεγάλο κεφάλαιο της πίστεως με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη αυταπάρνηση τους.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία Μαρτυρίας και Μαρτυρίων και η διδασκαλία της, είναι η διδασκαλία της αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά επεσήμανε το γενναίο φρόνημα της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Βαρβάρας τονίζοντας, ότι όλοι πρέπει να μιμηθούμε την πίστη και την αγάπη που είχε η Αγία προς τον Κύριο, μία πίστη τόσο δυνατή που δεν υπολόγισε ούτε φοβήθηκε τα μαρτύρια  και το θάνατο που προήλθε με την αποκεφάλισή της από τον ίδιο τον πατέρα της.  

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων καθώς και στην παρουσία τους ανάμεσα μας, τονίζοντας ότι είναι τα πρόσωπα εκείνα τα Ιερά που συνέδεσαν την ζωή τους με τον Κύριο. Η Εκκλησία μας, είναι σώμα Χριστού και είναι αυτή που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο αιώνιο παρόν του Θεού.

Η Αγία Βαρβάρα την οποία σήμερα εορτάζουμε την μνήμης της, αλλά και όλοι οι Άγιοι, χαίρονται γιατί μας δίνουν την ευκαιρία και γίνονται αφορμή με τον εκκλησιασμό, την προσευχή αλλά και με την Θεία Κοινωνία να έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό και να γίνουμε ένα μαζί Του, όπως έγιναν και αυτοί που σύνδεσαν την ζωή τους με τον Κύριο, και κατάφεραν να αποκτήσουν το ιδίωμα της αθανάτου βιωτής.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε συνεχώς τον Κύριο στην ζωή μας, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, όπως τον εμπιστευόντουσαν οι Άγιοι μας, και τότε ούτε θα τρομάζαμε, ούτε θα φοβόμασταν, ούτε θα είχαμε άγχος, ούτε ανασφάλεια. Όποιος εμπιστεύεται την ζωή του στον Κύριο ζει και πορεύεται ασφαλώς, γιατί είναι Εκείνος που μας σώζει και μας χαρίζει, κατά πρώτον το αγαθό της ζωής αλλά και όλα τα άλλα αγαθά. Η απομάκρυνση μας από τον Θεό, έχει ως αποτέλεσμα την αμαρτία και ως συνέπεια τελική, τον Θάνατο, την φθορά, την απελπισία και τα αδιέξοδα.

Όσο πλησιάζει κανείς τον Θεό τόσο αισθάνεται καλύτερα, τόσο φωτίζεται, τόσο αγιάζεται και γεμίζει η καρδιά του, από την αγάπη, από την ειρήνη, από το φως εκείνο που σου επιτρέπει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και όχι συνεσταλμένα και παραμορφωμένα, όπως τα παραμορφώνει ο διεστραμμένος νους και η διεστραμμένη αμαρτωλή καρδία του ανθρώπου.

Καταλήγοντας την σύντομη ομιλία του, προέτρεψε όλους να προσπαθούν να ζουν στην κοινωνία των Αγίων, να επικοινωνούν μαζί τους και να ζουν την συνεχή παρουσία τους. Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, να υπάρχουμε σε μια κοινωνία η οποία έχει ενότητα, επικοινωνία και είναι γεμάτη από την παρουσία του Θεού γεμάτο με την Χάρη του προσώπου του Ιησού Χριστού.

Απευθυνόμενος προς τους γονείς οι οποίοι προσήλθαν ευλαβώς και φέρνοντας τα παιδιά τους να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, αυτή την μεγάλη ημέρα για την Αγία μας Εκκλησία αλλά και την Πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος τους προέτρεψε, να έχουν συνεχώς τα παιδιά κοντά στον Χριστό και στους Αγίους, να τα μάθουν να εκκλησιάζονται συχνά και να υπηρετούν το θέλημα του Θεού, γιατί μόνο κοντά στον Χριστό και μέσα στην Εκκλησία υπάρχει το φως, η αλήθεια και η ζωή, ενώ μακριά από αυτά οδηγούνται στην πνευματική καταστροφή.

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε στο Ιερόν παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας του στρατοπέδου «ΡΑΜΝΑΛΗ», παρουσίᾳ του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου κ. Λεοντάρης Ηλίας, η επίσημος Δοξολογία επί τῇ εορτῇ της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς.

Κατά τη διάρκεια της Επισήμου Δοξολογίας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας του Πυροβολικού του Γ΄ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχος Ράδος Μιχαήλ, ο οποίος και ανέγνωσε την ημερησία διαταγή του Αρχηγού Γ.Ε.Σ, εκπρόσωποι της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, απόστρατοι Αξιωματικοί, καθώς και αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς και των Στρατοπέδων της περιοχής μας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση της θρησκευτικής στρατιωτικής τελετής προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ενώ παράλληλα μετέφερε προς όλους τους παρισταμένους τις ευχές της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχές που έχουν μέσα τους, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, τη δύναμη της ειρήνης του Τιμίου Σταυρού που κράτησε και η Αγία Βαρβάρα και με τη δύναμη του οποίου εσφράγισε την ομολογία της πίστεώς της.

Κλείνοντας ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα για την πατρίδα μας και τον φιλόχριστο στρατό. Η Αγία Βαρβάρα με το παράδειγμά της και τη δύναμη της πίστης της να είναι εκείνη που να μπορεί να εκφράζει την υπέρβαση και να παρέχει την εξαιρετική της προστασία και ευλογία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά που αποτελούν σήμερα εμπόδιο στην πορεία του έθνους μας.

Ακολούθησε, ξενάγηση στους χώρους του Στρατοπέδου και ενημέρωση για τα νέα οπλικά συστήματα τα οποία φιλοξενούνται, από τον Διοικητή της 194 ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Δημήτριο Γούβα, ενώ στο τέλος παρετέθει δεξίωση προς τιμήν των επισήμων καλεσμένων που προσήλθαν να τιμήσουν την προστάτιδα του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα.