"Πρωτοκλήτεια Σουφλίου"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/12/2014

Ι.Μ.Διδυμοτείχου- Την μνήμη του ιδρυτού της Εκκλησίας της Θράκης, Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, τίμησε ο ευσεβής και φιλόχριστος λαός του Σουφλίου στον Ιερό Ναό, που ανεγέρθη εκεί προ ετών με πρωτοβουλία  του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ  και που αφιερώθηκε στο ονομά του Αποστόλου, για να θυμίζει σε όλους μας την προσφορά του  στον ευαγγελισμό της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε αφ’ εσπέρας στην ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους. Με την ευκαιρία αυτή ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξιούχο Ιερέα Δημ. Ιωαννίδη, επιβραβεύοντας την προθυμία του να εξυπηρετεί τις κενές ενορίες των χωριών μας.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής Κυριακή 30 Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον ίδιο Ναό και κηρύττων τόνισε ότι «ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας διέδραμε τη Θράκη, τον Εύξεινο Πόντο και έφθασε μέχρι την Πάτρα, όπου μαρτύρησε, ακολουθοώντας τα ίχνη του Κυρίου αψηφώντας τις δυσκολίες με μοναδικό γνώμονα το Φως της Αληθείας να φωτίση τις εσκοτισμένες ψυχές των ανθρώπων».

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις, που φέρουν τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ», παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευαγ. Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Γεωργ. Λιάκος και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Το απόγευμα τις ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την εισήγηση της κας Μαρίας Καράμπελια, Καθηγήτριας της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην Ορεστιάδα.