Μηνύματα ενότητας

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 29/11/2014

Μηνύματα περί ενότητας περιλάμβανε η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στο Ρωμαιοκαθολικό ναό του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου.

 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έδωσε τον Ασπασμό της Αγάπης με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ευλόγησαν από κοινού τους πιστούς, συνόδευαν: ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας και ο Πατριαρχικός Διάκονος Θεόδωρος. 

O Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη για τους Χριστιανούς να καθοδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα, που είναι σε θέση να συνδυάσει την ποικιλομορφία, την πολλαπλότητα και την ενότητα. Προειδοποίησε ότι ο πειρασμός είναι πάντα μέσα μας και μας οδηγεί στο να αντισταθούμε στο Άγιο Πνεύμα, επειδή μας παίρνει από τη ζώνη της άνεσής μας και μας κλονίζει. 
 
 " Το Άγιο Πνεύμα είναι η ψυχή της Εκκλησίας. Δίνει ζωή, φανερώνει διαφορετικά χαρίσματα που εμπλουτίζουν το λαό του Θεού και, πάνω απ 'όλα, δημιουργεί ενότητα μεταξύ των πιστών" σχολίασε και ζήτησε "να σπάσει ο κύκλος του εγωκεντρισμού, και να προχωρήσουμε πέρα από τον εαυτό μας".
               
 "Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την ποικιλομορφία, αλλά παραμένουμε κλεισμένοι στου τρόπους που μόνο εμείς βλέπουμε τα πράγματα, δημιουργούμε διαίρεση. Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την ενότητα καταλήγουμε με ομοιομορφία και ομογενοποίηση" τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και συμπλήρωσε "το Άγιο Πνεύμα φέρνει ενότητα στην Εκκλησία: ενότητα στην πίστη, ενότητα στην αγάπη, ενότητα στην εσωτερικό ζωή".

                Τέλος κατηγόρησε όσους εμμένουν στις δικές τους απόψεις για πελαγιανισμό. Πελαγιανισμός ήταν μια αιρεση του 5ου αιώνα που έλεγε πως ο άνθρωπος δύναται να σωθεί από μόνος του. Αναφορικά με αυτό ανέφερε συγκεκριμένα:  "όταν είμαστε οχυρωμένοι μέσα τις ιδέες μας και τις δικές μας δυνάμεις κινδυνεύουμε να ολισθήσουμε σε Πελαγιανισμό".  agior 

 agioritikovima.gr- foto fanarion.blogspot.gr