Η εορτή της Πολιούχου της Σκιάθου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/11/2014
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ
Με μεγαλοπρέπεια και σεβασμό στην κολλυβαδική παράδοση εόρτασε το πανέμορφο Νησί της Σκιάθου, πολύτιμο μέρος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος την Πολιούχο και Προστάτιδά του Παναγία την Εικονίστρια, το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2014.
Για την εορτή μετέβησαν στο Νησί, ως εκπρόσωποι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου οι Αρχιμανδρίτες π. Φιλόθεος Θεοχάρης – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ και π. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος.
Στις 8.00 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου, ετελέσθη στην Ι. Μονή Παναγίας της Εικονίστριας η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, της Λιτής και της Αρτοκλασίας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Φιλόθεος.
Πριν τα ξημερώματα, στις 2.30 π.μ. της Παρασκευής 21ης Νομεβρίου,  ετελέσθη στην Ι. Μονή ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής π. Ιωσήφ Κατσούρα, βοηθούμενο από τον διάκονο π. Γεράσιμο, έως τις 6.00 το πρωί.
Αμέσως μετά, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας με επικεφαλής τον π. Ιωσήφ και τη συνοδεία πολλών προσκυνητών επέστρεψε στην Πόλη της Σκιάθου.
Εν τω μεταξύ, στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, το πρωί της Παρασκευής προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο π. Θεοφύλακτος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, ενώ στον Ενοριακό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς λειτούργησε και ομίλησε ο π. Φιλόθεος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε μια μεγάλη Λιτανεία με σύσσωμο το λαό της Σκιάθου, η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου εναποτέθηκε το Ι. Εικόνισμα της Παναγίας στο Προσκυνητάριο, όπου φυλάσσεται