Η εορτή της μνήμης του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στον Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/11/2014

Η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Θαυματουργού, ετιμήθη μετά της προβλεπόμενης λαμπρότητος κατά το διήμερον 13ης καί 14ης Νοεμβρίου ε.έ. εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της 13ης του μηνός Νοεμβρίου ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, στον νεόδμητον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά-Μελισσοχωρίου.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο ευσεβές εκκλησίασμα, όπου παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Μελισσοχωρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ομίλησε επικαίρως διά τον τιμώμενον Άγιον τονίζοντας ότι είναι ο κατεξοχήν Άγιος του διαλόγου τον οποίον ουδέποτε εφοβήθη και στον οποίο πάντοτε είχε ως επιχείρημα του την αλήθεια. «Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς». 

Δεν παρέλειψε, επίσης, να υπογραμμίσει το γεγονός πως θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε πάντοτε από το βίο του μεγάλου αυτού Ιεράρχου, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και στη διακονία του κόσμου, που τον βλέπει ως εικόνα Θεού και που προετοιμάζει τον άνθρωπο για την κληρονομία της αλήκτου ζωής, της ζωής του Παραδείσου. 

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον φερώνυμον Ιερόν Ναόν της ενορίας των Λαγυνών, μίας περιοχής όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως ὁ Μεγάλος Θεολόγος και Πατέρας της Ορθοδοξίας από τα παλαιά έτη καθώς υπήρχε εκεί μεγάλη Αδελφότης επ’ ονόματι του Αγίου η οποία είχε φιλοτεχνήσει και την ιστορική εικόνα που φυλάσσεται εντός του Ναού σε περίοπτη θέση.

Αναφερόμενος στη σημερινή μεγάλη εορτή της Ορθοδόξου Πίστεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη εκτενώς στο πρόσωπο και τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά καθώς και στην αγάπη και το σεβασμό που είχε για το πρόσωπο της Παναγίας.

Εν συνεχείᾳ, τόνισε το γεγονός ότι ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας θυμίζει σήμερα ότι ο Χριστιανός, είναι Χριστιανός δια βίου και όχι κατά περίσταση. Όλη μας η ζωή αλλά και κάθε στιγμή της ειδικότερα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να σταθούμε στη ζωή μας σε δύο σημεία τα όποια είναι ασύμβατα και αντικρουόμενα. Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να είναι μαζί με την αδικία, δεν μπορεί το φώς να είναι μαζί με το σκοτάδι, δεν μπορεί κανείς μέσα στην καρδιά του να έχει το μίσος και την αγάπη, δεν μπορεί να έχει τον Χριστό και τον διάβολο. Ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει σταθερότητα στη ζωή του.

Ό Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο οποίος ζει την παρουσία της Παναγίας του Κυρίου, ζει μέσα στο φως το άληκτο, ζει μέσα στη χάρη του Θεού και έρχεται να μας δώσει τη δυνατότητα να ζήσουμε στο φως το άληκτο και μέσα στη Χάρη του Θεού, ενώ παράλληλα μας καλεί να προσευχόμαστε συνεχώς. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας θυμίζει ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει και να δει τον Θεό και να βιώσει την αλήθεια αρκεί να έχει τις προϋποθέσεις τις πνευματικές, αρκεί να θέλει να κάνει το πρώτο βήμα καθαρίζοντας τον εαυτό του από τους μολυσμούς της σαρκός και του πνεύματος. Εκείνη την εποχή που κινδύνευε ο άνθρωπος να βυθιστεί στον ανθρωποκεντρικό ουμανισμό, έρχεται ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και θέτει το Θεό ως κέντρο του ανθρώπου, για να έχουμε το θεοκεντρικό ουμανισμό. Ανατρέπει, λοιπόν, όλη αυτή την κακοδοξία της δυτικής φιλοσοφίας και δίνει τη μεγάλη χαρισματική αλήθεια ως βίωμα στη ζωή των ανθρώπων. Δηλαδή μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ζήσει και να γνωρίσει το Θεό, γιατί ο Θεός είναι παρών, είναι ζωντανός είναι Αυτός που δημιούργησε τον κόσμο τούτο, είναι Αυτός που μας χάρισε τη ζωή και είναι και Αυτός που έρχεται να αναπλάσει αυτό που εμείς παραδώσαμε στη φθορά και στο θάνατο. Έρχεται να μας χαρίσει ζωή την αιώνιον, την ατελεύτητον, την άληκτον.

Καταλήγοντας και ευχόμενος προς όλους τα χρόνια πολλά, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης υπογράμμισε πως θα πρέπει να παραδειγματιζόμαστε πάντοτε από το βίο του μεγάλου αυτού Ιεράρχου, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και στη διακονία του κόσμου που τον βλέπει ως εικόνα Θεού και που προετοιμάζει τον άνθρωπο για την κληρονομία της αλήκτου ζωής, της ζωής του Παραδείσου.