Συγκίνηση στην χειροτονία του π. Επιφανίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/11/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


"Αυτός που διακονεί το λαό πιστά διακονεί συγχρόνως τον Θεό", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του Αρχιδιακόνου του Επιφάνιου Αρβανίτη σε Πρεσβύτερο, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, Σερβιών και Κοζάνης κ. Παῦλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Ἀχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος χειροτόνησε τον Αρχιδιάκονό του Επιφάνιο Αρβανίτη σε Πρεσβύτερο και ο Μητροπολίτης Θήρας τον χειροθέτησε στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Ο π. Επιφάνιος συγκινημένος αναφέρθηκε στην παιδική του ηλικία, στις σπουδές του, στην πνευματική του πορεία, λέγοντας πως είχε πάντα το χέρι του Θεού να τον καθοδηγεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πνευματική του σχέση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για τη στήριξη και την αγάπη του.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως με τα λόγια του ο π. Επιφάνιος μας δημιούργησε εικόνες από την παιδική του ζωή στην Αμοργό, την φοιτητική του στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την πνευματική του πορεία, ως διακόνου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, λέγοντας πως ο π. Επιφάνιος είναι μία γέφυρα που τον συνδέει με τον προκάτοχο. "Υπήρξες πιστός διάκονος για επτά ολόκληρα χρόνια και μου δόθηκε η ευκαιρία να μετρήσω τα χαρίσματά σου και εύχομαι για την επιτυχία σου. Σήμερα ήρθε η μέρα της δικής σου Πεντηκοστής. Φεύγεις από το βαθμό του διακόνου, για να ανοιχτείς σε ένα άλλο πέλαγος της εκκλησιαστικής διακονίας, ως λειτουργός του Θεού".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: "Να είσαι σίγουρος πως μολονότι μπορεί να έρθουν περισσότερες δυσκολίες από εδώ και πέρα το χέρι του Θεού θα είναι πιο ισχυρό και θα σε στηρίζει". Τον κάλεσε, επίσης, να συνεχίσει με όλη του τη δύναμη να αγαπά το Θεό και τον συνάνθρωπό.

"Πορεύεσαι ως Πρεσβύτερος και η Εκκλησία θα εκτιμήσει τα χαρίσματά σου και θα σε τοποθετήσει σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη υπηρεσία" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε, "μην αποκτήσεις εγωισμό. Μείνε ταπεινός και απλός, όπως είσαι. Μην θελήσεις πρωτοκαθεδρίες. Αν ο Θεός θέλει θα στις δώσει. Διακόνησε το λαό. Αυτός που διακονεί το λαό πιστά διακονεί συγχρόνως τον Θεό".

Συμβούλευσε τον π. Επιφάνιο να μην φοβάται λέγοντάς του πως "θα έρθουν πολλές δυσκολίες, αλλά ο κληρικός που έχει αρχή και τέλος το θυσιαστήριο, είτε τον χειροκροτούν είτε τον λιθοβολούν βρίσκει ελπίδα στο Χριστό. Μην σε φαντασιώνουν τα χειροκροτήματα και μην σε λυγίζουν οι λύπες. Η κοινωνία μας είναι κουρασμένη, οι άνθρωποι ζητούν να
ακουμπήσουν κάπου. Σε καλώ, λοιπόν, να αναλώνεσαι για αυτούς τους ανθρώπους. Να στηρίζεσαι στο χέρι του Θεού, να προχωρήσεις και αυτός θα σε ενισχύει".