Η εορτή της μνήμης του Αγ. Νεκταρίου στον Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/11/2014

Η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού εορτάσθη με την πρέπουσα λαμπρότητα και την οφειλόμενη τιμή, εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, ήταν οι περικαλλείς Ιεροί Ναοί των Αγίων Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και Γεωργίου του Τροπαιοφόρου-Μονολόφου και των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Νεκταρίου-Καβαλλαρίου.

Την παραμονή της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και Γεωργίου του Τροπαιοφόρου-Μονολόφου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του προς το παριστάμενο ευσεβές εκκλησίασμα, όπου παρέστη και η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κα. Σταυρούλα Ξουλίδου και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ομίλησε επικαίρως διά τον τιμώμενον Άγιον Νεκτάριον, τονίζοντας ότι είναι το πρόσωπο εκείνο που παρ’ όλες τις αδικίες και τις συκοφαντίες που υπέστη από τους ανθρώπους, με τον βίο και το έργο του, που ήταν έργο μαρτυρίας πίστεως Ιησού Χριστού, κατέστη ο Άγιος της υπομονής, της αγάπης, της ανεξικακίας, της φιλανθρωπίας και της διδασκαλίας.

Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά επέδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου εις τον Ιερομόναχον π. Χριστόδουλον Αδάμον, Εφημέριον του Ιερού Ναού των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού-Μονολόφου, εις τον Πρεσβύτερον π. Δημήτριον Μπρίσκον, Ιερατικόν Προϊστάμενον του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής-Πετρωτού και εις τον Πρεσβύτερον π. Σταυρόν Κυρσταυρίδην, Εφημέριον του Ιερού Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος-Μεσσαίου, ευχόμενος και στους τρεις να συνεχίζουν αδιαλείπτως το πολυεύθυνο έργο που επιτελούν στις ενορίες τους, προς δόξαν Θεού και επ’ ωφελεία του κοινού καλού των ανθρώπων της ενορίας τους.

Την Κυριακή, 9 του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., κυριώνυμος ημέρα της μεγάλης εορτής του Προστάτου των Εκκλησιαστικών Σχολών Αγίου Νεκταρίου, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Αθανασίου-Καβαλλαρίου, ενός Ναού στον οποίο τιμάται ιδιαιτέρως ο Άγιος του 20ου αιώνος, και εις τον οποίο φυλάσσεται εικόνα του, η οποία και διεσώθη κατά θαυμαστό τρόπο στην πυρκαγιά που ξέσπασε στον παλαιό Ναό πριν 28 έτη.

Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας παρέστησαν μεταξύ του πολυαρίθμου πλήθος πιστών οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και των ΑΝ. ΕΛΛ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και της Τοπικής Κοινότητος, αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής καθώς και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με την Ελληνική Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη εκτενώς στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή καθώς και στα νοήματα και διδάγματα που πηγάζουν από αυτήν, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Κύριος τα θαύματα που έκανε και κάνει, δεν τα έκανε για να κεντρίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον του καθενός αλλά τα έκανε γιατί ο σκοπός του ήταν η Διακονία και γι΄ αυτό είναι ο «υπηρέτης» της σωτηρίας του κάθε ανθρώπου, αρκεί πάντα να θέλει ο άνθρωπος να γνωρίσει τη ζωή και τον Θεό, να ζήσει τον Θεό και να αλλάξει πορεία και τρόπο ζωής, ζώντας όχι μέσα στην αμαρτία και στην πλάνη αλλά συμφώνως προς το θέλημα του Θεού.

Με αυτό το θέλημα του Θεού, έζησε και ο Άγιος Νεκτάριος, ο οποίος μέσα από την Αγάπη, την Προσευχή και την Πίστη στον Έναν και Αληθινό Θεό κατόρθωσε να παραμείνει άνθρωπος του Θεού, κάτι το οποίο είναι και σήμερα το ζητούμενο για τους ανθρώπους.

Ο Θεός μας έδωσε του Αγίους για να ομιλούν με τη ζωή και το παράδειγμά τους λέγοντάς μας να τους πλησιάσουμε και να γίνουμε και εμείς μέλη στην κοινωνία των Αγίων οπού υφίσταται η Εκκλησία μας στην τέλεια μορφή της.

Όλοι μπορούμε να γίνουμε «Άνθρωποι του Θεού» και να παραμείνουμε «Άνθρωποι του Θεού», αρκεί να το θέλουμε πραγματικά και να έχουμε Πίστη, Αγάπη και Καλοσύνη και μέσα από την πράξη της ζωής μας να εφαρμόζουμε πάντα το θέλημα του Θεού και όχι τα θελήματα που οι άλλοι μας διαμορφώνουν μέσω εξωγενών παραγόντων που επιδιώκουν την πνευματική μας αλλοτρίωση.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκαν τα κόλλυβα του Αγίου Νεκταρίου ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε για ακόμη μία φορά τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παρισταμένους ιερείς και πιστούς, που με την παρουσία τους κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ελάμπρυναν την  πανήγυριν της ενορίας του Καβαλλαρίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε σύντομη πολιτιστική εκδήλωση με χορευτικά, εις το Πνευματικό Κέντρο του Ναού, την οποία και διοργάνωσαν τα Κατηχητικά τμήματα της Ενορίας, προς τιμήν του σήμερα τιμωμένου, από την Αγία μας Εκκλησία Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.