Μοναχοί πωλούσαν οικόπεδα και έπαιρναν δάνεια μέσω Λιβεριανής off shore

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/02/2011

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για την «ιερή» κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε γύρω από γυναικείο μοναστήρι της  Θεσσαλονίκης. 

Το ΣΔΟΕ προ μηνών είχε συντάξει πόρισμα, καταλογίζοντας βαρύτατες ευθύνες σε μοναχούς και τρίτα πρόσωπα, που φέρονται ότι έστησαν ακόμη και offshore εταιρεία στη Λιβερία προκειμένου να εκταμιεύσουν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του μοναστηριού και να «ξεπλύνουν» με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν πιστούς και τους έπειθαν να αγοράσουν οικόπεδα λαμβάνοντας τραπεζικά δάνεια στο όνομά τους. Τους διαβεβαίωναν ότι τα δάνεια θα εξοφλούνταν από το μοναστήρι, όμως σύμφωνα με το πόρισμα στα συμβόλαια που συντάσσονταν αναφερόταν για κάθε ακίνητο αξία πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματικά ποσά να καταλήγουν στην τσέπη τους. 

Σε άλλο σημείο του πορίσματος των 220 σελίδων αναφέρεται ότι οι δύο μοναχοί και ένας δικηγόρος ίδρυσαν το 2007 offshore εταιρεία στη Λιβερία, χρησιμοποιώντας εν αγνοία του μοναστηριού τα στοιχεία του. Η εταιρεία εγγυήθηκε δάνειο 35 εκατ. ευρώ από ξένη τράπεζα στο μοναστήρι, ενώ με τον ίδιο τρόπο συνήψαν με ελληνική τράπεζα δάνειο 22 εκατ. ευρώ, χρήματα που τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις. 

 Όπως προέκυψε από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στον λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας κατέληγε μεγάλο μέρος των περίπου 30 δανείων που εισέπραξαν οι πιστοί και φίλοι του μοναστηριού για αγορά ακινήτων.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Μονή απασχολεί τις δικαστικές αρχές.