Το πάρκινγκ της Ιεράς Μονής Φιλοθέου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/10/2011

Στην Ιερά Μονή Φιλοθέου  ανήκει το μεγάλο πάρκιγκ στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» στην Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο ερωτήσεων στη Βουλή ενώ γίνεται και πάλι θέμα σε αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Η μονή διαθέτει και άλλα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ιερά Μονή Φιλοθέου είναι μια από τις 20 μονές του  Αγίου Όρους  12η στην ιεραρχία των Αγιορείτικων Μονών.

Η Iερά Μονή κτίστηκε από τον Όσιο Φιλόθεο, μαθητή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Επί των ημερών του Οσίου Φιλοθέου φαίνεται να υπάρχει στην αρχή με το όνομα "μικρή μονή της Φτέρης" - στην περιοχή Κράββατος - όπου σήμερα υπάρχει παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ιστορικά, φαίνεται να προϋπάρχει του 1015 σε έγγραφο του Πρώτου. Είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και σ΄ αυτή φέρεται να ηγουμένευσε για κάποιο διάστημα ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Ξακουστή είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.  

Επίσης υπάρχει και η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, που και γι' αυτή λένε ότι ήρθε εδώ κατά θαυμαστό τρόπο από τη Νιγρίτα. Ως μέγα θησαύρισμα κατέχει το άφθαρτο δεξί χέρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 70-75 άτομα.