Μοιρασμένη στα δύο η Εκκλησία της Ελλάδος και έτσι στέρησαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε 24 αρχιμανδρίτες!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/10/2011

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στέρησαν-άγνωστο ποιοι και γιατί-σε 24 αρχιμανδρίτες και συγκεκριμένα σε εκείνους που ήταν στο συμπληρωματικό κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων (ψηφισθείς υπό της Ι.Σ.Ι την 4/10/2011)).Αυτό συνέβη γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος, είναι χωρισμένη ή αν θέλετε, μοιρασμένη στα δύο!

Συγκεκριμένα  στην τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011, οι συνοδικοί εκλήθησαν να εκλέξουν τους μητροπολίτες Χίου και Ζακύνθου. Στα έδρανα των μητροπολιτών  υπήρχαν δύο φάκελοι, διαφορετικού χρώματος που περιείχαν τον κατάλογο των προς αρχιερατείαν  εκλογίμων.

Από τον πρώτο φάκελο  , η ετικέτα του οποίου έγραφε «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσών» απουσίαζε μια  σελίδα , δηλαδή αυτή με τους εικοσιτέσσερις αρχιμανδρίτες. Με απλά λόγια, από 24 αρχιμανδρίτες αφαιρέθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Αντιθέτως  ο συμπληρωματικός κατάλογος υπήρχε στο φάκελο με ετικέτα «Πλήρωσις Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου».

Αρχιμανδρίτης έδωσε εξήγηση γιατί συνέβη αυτό: «Αυτό συνέβη γιατί η Μητρόπολης Χίου είναι επαρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι 24 δεν ανήκουν σε  κατάλογο για τον οποίο έχει συγκατατεθεί η εν Φαναρίω  Ιερά Σύνοδος, σύμφωνα με την πράξη του. Αντίθετα για την κενή θέση στη Ζάκυνθο αυτό ήταν εφικτό αφού ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Την ίδια στιγμή όμως, μητροπολίτης έθεσε το εξής ερώτημα: «Τότε γιατί στην ψηφοφορία για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Χίου δεν αποχώρησαν οι μητροπολίτες της Παλαιάς Ελλάδος; Δυστυχώς έχουμε μοιράσει την Εκκλησία της Ελλάδος στα δύο…»  (φωτο αρχείου)