Έλληνες βουλευτές και Ευρωβουλευτές στα Ιεροσόλυμα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/02/2011

Το εσπέρας του Σαββάτου, 23ης Ιανουαρίου/ 5ης Φεβρουαρίου 2011, ομάς Ελλήνων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών των: κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Μιλτιάδου Βαρβιτσιώτη, κ. Βασιλείου Οικονόμου, κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Μιχαήλ Τρεμοπούλου, ευρισκόμενοι εις το πλαίσιον επισκέψεως αυτών εις το κράτος του Ισραήλ, αφού προσεκύνησαν εις τον Πανάγιον Τάφον και τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, επεσκέφθησαν το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, συνοδευόμενοι υπό του Πρέσβεως της Ελλάδος εις το Ισραήλ κ. Κυριάκου Λουκάκη, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και της κ. Ασπασίας Μίτση.

Υποδεχόμενος τούτους εις το Πατριαρχείον ο Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’ και καλωσορίζων τούτους, ανεφέρθη εις το εθνικοθρησκευτικόν έργον, το επιτελούμενον υπό του Πατριαρχείου εις την Αγίαν Γην ιδία και την Μέσην Ανατολήν εν γένει και εις την βοήθειαν, την οποίαν ελάμβανε εν τη επιτελέσει του έργου τούτου υπό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και υπό της διαδόχου αυτής, μητρός πατρίδος ημών. Ταύτην την βοήθειαν ηυχήθη ο Μακαριώτατος και υπό τας παρούσας περιστάσεις της συμμετοχής αυτής εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν.

Ειδικώτερον ο Μακαριώτατος ανεφέρθη εις την αποστολικήν διαδοχήν των Ορθοδόξων Επισκόπων, εις την πνευματικήν και φυσικήν κληρονομίαν του Πατριαρχείου, εις τα προσκυνηματικά δικαιώματα των Ορθοδόξων έναντι των δικαιωμάτων των υπολοίπων χριστιανικών δογμάτων, εις την σημασίαν του εκπαιδευτικού έργου, το οποίον επιτελεί το Πατριαρχείον εις τας περιοχάς της δικαιοδοσίας αυτού δι’ όλας τας θρησκευτικάς Κοινότητας και εις την επιθυμίαν, την οποίαν αι εν λόγω Κοινότητες εκδηλώνουν, δια να διατηρηθή η Ιερουσαλήμ ως πόλις ανοικτή εις πάντας.

Οι Ευρωβουλευταί ετόνισαν εις τον Μακαριώτατον το ενδιαφέρον του Ευρωκοινοβουλίου δια την προστασίαν του περιβάλλοντος και εζήτησαν παρά του Πατριαρχείου να συνδράμη. Ο Μακαριώτατος συνεφώνησε λέγων ότι ήδη δραστηριοποιούνται οργανισμοί με οικολογικόν ενδιαφέρον εις περιοχάς της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου, όπως είναι αύτη της ανατολικής όχθης του ποταμού Ιορδάνου.

Εν κατακλείδι, οι εν λόγω επισκέπται-μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεκινημένοι, εδεσμεύθησαν, όπως καθίστανται διαγγελείς του έργου του Πατριαρχείου και συνήγοροι αυτού, οπουδήποτε δύνανται, υπό την ιδιότητα μάλιστα του Ευρωβουλευτού.