Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/02/2011

Σε «καθαρόαιμο» βυζαντινό σταυροειδή ρυθμό με τρούλο, με πολλά στοιχεία αρχιτεκτονικής καινοτομίας θα είναι ο νέος μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο, η μελέτη του οποίου παρουσιάστηκε χθες Τρίτη για πρώτη φορά στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του πολιούχου. (πηγή –φωτο iliatora)

Η παρουσίαση έγινε από τον πρώην υπουργό και πολιτικό μηχανικό της Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα και τον αρχιτέκτονα - ναοδόμο Δημήτριο Χρηστίδη, στην αίθουσα του «Μεγάλου Βασιλείου» στον Πύργο, παρουσία του μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, του επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, του αντιδημάρχου Λεωνίδα Δημουλιά, κληρικών, αρχιτεκτόνων και πλήθους κόσμου. Πρωτότυπος και εντυπωσιακός ο τρόπος παρουσίασης, συνδύαζε χρήση πολυμέσων και κατασκευή της τρισδιάστατης μακέτας μπροστά στα μάτια των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση άρχισε με εισήγηση του κ. Κούβελα, ο οποίος είπε ότι ήταν όνειρο του πατέρα του αλλά και του ιδίου να γίνει ο ναός αυτός και θεώρησε τιμή του που ανέλαβε αφιλοκερδώς την τεχνική ευθύνη για την μελέτη του μεγάλου αυτού έργου. Ακολούθως ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος θεωρείται ο πιο έμπειρος αρχιτέκτονας στη ναοδομία, με ογδόντα κατασκευές ναών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συναρμολόγησε την προκατασκευασμένη μακέτα που είναι σε κλίμακα 1 προς 100 ενώ παράλληλα προβάλλονταν από προτζέκτορα φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του ναού.

Πρόκειται για ένα τεχνικά άρτιο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο το οποίο πρέπει να κατασκευαστεί με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και με τη συνδρομή όλων. Ο ναός θα διαθέτει κατακόμβη αλλά και μεγάλο γυναικωνίτη ενώ θα κατασκευαστεί εξʼ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα και εξωτερικά θα επενδυθεί με τοπική πέτρα, κατά την πρόταση των αρχιτεκτόνων. Όπως είπε ο κ. Κούβελας, "από δω και πέρα είναι θέμα άλλων ειδικοτήτων, τεχνικών, στατικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, εδαφομηχανικών, ώστε να ξεκινήσει το έργο και να ολοκληρωθεί".

Ο μητροπολίτης κ. Γερμανός στο τέλος της παρουσίασης τόνισε ότι πλέον γίνεται πραγματικότητα το μεγάλο αυτό όραμα των Ηλείων, το έργο προχωρά γρήγορα, τα σχέδια είναι έτοιμα ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο ναός. «Εκ μέρους όλων των Πυργιωτών και των Ηλείων, δοξάζω τον Θεό, τιμώ και προσκυνώ τον Άγιο Χαράλαμπο που ευδόκησε να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρό μας και να γίνει ο ναός στον Πύργο», τόνισε ο κ. Γερμανός, ευχαριστώντας τον κ. Κούβελα και τον κ. Χρηστίδη για τη σημαντική συμβολή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ναός θα ανεγερθεί σε έκταση που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Πύργου, στην περιοχή «Συντριάδα».