Ο απόλυτος εμπαιγμός της Ιεραρχίας και το Δελτίο Τύπου που εξόργισε τους μητροπολίτες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου 

Όταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, έφθανε από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου στους διάφορους αποδέκτες το Δελτίο Τύπου για τη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Ζακύνθου και Χίου, κανείς δεν περίμενε ότι θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων.

Και αυτό γιατί, στην τελευταία παράγραφο του Δελτίου Τύπου, αναφερόταν:

«…η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων και νενομοθετημένων θέσεων Βοηθών Επισκόπων…». Δηλαδή ξαφνικά η πολυσυζητημένη και πολυδιαφημισμένη παραίτηση του μητροπολίτη Ζακύνθου και ο αγώνας του για την εκλογή του εκλεκτού του με τον οποίο το μεσημέρι κυκλοφορούσαν μαζί στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου, έγινε… «τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων». Καμμία αναφορά για εκλογές για την πλήρωση της μητρόπολης Ζακύνθου! Τι συνέβη; Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις;

 

Οι ιεράρχες έκπληκτοι πληροφορήθηκαν ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα! Δηλαδή ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, έχει παραιτηθεί από την 1ηΣεπτεμβρίου και ένα μήνα μετά δεν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα! Ο απόλυτος εμπαιγμός! 

Και τα ερωτήματα πληθαίνουν:

1/Δεν έπρεπε ο Αρχιγραμματέας της Ι.Σ πριν εκδώσει το απαράδεκτο Δελτίο Τύπου, να επικοινωνούσε με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να πληροφορηθεί γιατί έχει καθυστερήσει το Π.Δ;

2/Δεν γνωρίζει ο Αρχιγραμματέας ότι χωρίς την έκδοση του ΠΔ, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές;

3/Μήπως τα υπηρεσιακά έγγραφα που εστάλησαν από τον Αρχιγραμματέα στις αρχές Σεπτεμβρίου για την έκδοση ΠΔ έχουν λάθη και παραλείψεις;

4/ Ενημέρωσε ο Αρχιγραμματέας τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (που βρίσκεται στη Σκιάθο) για το κείμενο του Δελτίου Τύπου πριν το κοινοποιήσει;

5/ Με το «τυχόν κενωθησομένων» τι εννοεί ο συντάκτης; Ότι θα κενωθούν και άλλες, πλην των δύο γνωστών, μητροπόλεις; 

Έτσι λοιπόν ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, παραμένει μητροπολίτης Ζακύνθου και φυσικά θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Εκτός και αν το Π.Δ εκδωθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, δύο μέρες προ των εκλογών, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε Τοποτηρητή με …«σύμβαση ορισμένου χρόνου» και τον κ. Χρυσόστομο να πανηγυρίζει.

Γεγονός πάντως είναι ότι το Δελτίο Τύπου, πίσω από το οποίο υπάρχει έντονο παρασκήνιο, έχει αναστατώσει τους ιεράρχες και όπως εύστοχα σχολίασε κάποιος γηραιός μητροπολίτης «εδώ που τα λέμε αν αυτό συνέβαινε επί εποχής Χριστοδούλου, τα τηλεοπτικά πρωϊνάδικα του Σαββατοκύριακου, θα είχαν στενάξει…».

«Τι παιχνίδια είναι αυτά; Τι τερτίπια είναι αυτά; Μήπως δεν τους βγαίνουν τα κουκιά και πάνε τις εκλογές για τη Ζάκυνθο για την επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας;» ήταν το σχόλιο άλλου ιεράρχη.

Και τουλάχιστον ας διορθώσουν στο ανεπανάληπτο Δελτίο Τύπου εκείνο το «Την επομένη, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου…», γιατί ο μήνας θα έχει… 9 την ερχόμενη Κυριακή.