Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Παρατηρείται αγνωμοσύνη και αχαριστία προς την Εκκλησία σήμερα»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/09/2011

Με κάθε επισημότητα τελέστηκε χθες 28/9 ο Αγιασμός της επαναλειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών και του Κοινωνικού Φαρμακείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από τον Ιερό Κλήρο και τον λαό του Βόλου Πνευματικό Κέντρο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος βρέθηκε προς τούτο στην πόλη μας προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Την εκδήλωση τίμησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι Πρόεδροι των Συνεργαζομένων Φορέων στον Σ.Σ.Υ.Π. και στο Κοινωνικό Φαρμακείο, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

 

Μετά τον Αγιασμό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος προσφώνησε τον Μακαριώτατο και, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των νέων αυτών θεσμών και στον τρόπο λειτουργίας τους, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ανάληψη αυτής της κοινής πρωτοβουλίας, δεν διατηρούμε την  ψευδαίσθηση, ότι αποτελεί πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων των  συμπολιτών μας. Εντάσσεται και συμπληρώνει το ευρύτερο δίκτυο φιλανθρωπικής διακονίας της τοπικής μας Ἐκκλησίας, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, προσφέρει καθημερινά περισσότερες από 1.300 μερίδες φαγητού, χάρη στα 23 Ενοριακά Κέντρα σίτισης αλλά και φροντίζει πολλαπλώς πολυάριθμους κρατούμενους, άστεγους και μετανάστες, χάρη στο Σταθμό Κοινωνικῶν Βοηθειών «Διακονία», που λειτουργεί με την ευθύνη του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων της Μητροπόλεώς μας «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».

Παράλληλα, όμως, με το κύριο φιλανθρωπικό έργο κρίναμε σκόπιμη και αυτή την κοινωνική δομή, η οποία κυρίως μεταδίδει ουσιαστικά ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα ελπίδος, ενότητος, συνεργασίας και αλληλεγγύης, με την τοπική Εκκλησία να εμπνέει και να ενώνει καθώς και με τους φορείς να προσφέρουν κοινωνικό έργο μακριά από κάθε ίχνος σκοπιμότητος και ιδιοτέλειας. Και οφείλουμε να τονίσουμε εμφαντικά και πάλι ότι στην περίπτωση του Συμβουλευτικού Σταθμού συνενώθηκαν οι Σύλλογοι της πόλης μας για καθαρά κοινωφελή σκοπό, αναδεικνύοντας υποδειγματικά το κοινωνικό τους πρόσωπο. Ο λαός μας λαμβάνει αυτό το μήνυμα ότι έχει κάπου να στηριχθεί, να ακουμπήσει, να βοηθηθεί.

            Η συνεργασία όλων, Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και για την ύπαρξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε συγκυρία, αποδεικνύει ότι η κρίση συνιστά ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δύναμη κρύβεται στην ενότητα, η χαρά στην προσφορά, ο αληθινός πλουτισμός στο μοίρασμα και στην αγάπη. Είναι πλέον ο καιρός να μάθουμε από τα παθήματά μας καί να αναζητήσουμε τις λύσεις όχι στη χίμαιρα της Οικονομίας και των συστημάτων της, αλλά στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου, όπως τη διασώζει η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη αλλά και η ελληνική μας παράδοση…»

 

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης σημείωσε ότι «επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε την, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μας με την Μητρόπολη, όπως και με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Μια συνεργασία με ανοικτούς ορίζοντες και πολλή ευαισθησία. Στόχος μας η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τοπικού δικτύου κοινωνικής προστασίας, που ειδικά αυτήν την περίοδο της βαθιάς κρίσης αποκτά βαρύνουσα σημασία και αποτελεί, πιστεύω για όλους μας, κορυφαία προτεραιότητα…»

Ακολούθησε Χαιρετισμός του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστασίου Βολιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι «Η λειτουργία του Σταθμού είναι σεβασμός στη ζωή. Είναι καθήκον. Είναι αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι ανθρώπινη αξία και ουδείς έχει το δικαίωμα να μένει απαθής στο δράμα των  ανθρώπων και να μη γίνεται ασπίδα προστασίας του αδυνάτου, όπου κι αν βρίσκεται. Η λειτουργία του Σταθμού είναι εγρήγορση στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, είναι θωράκιση του πονεμένου ανθρώπου και έτσι εύχομαι και ελπίζω ότι θα λειτουργήσει και τη δεύτερη χρονιά…» 

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός υποσχέθηκε την μεγαλύτερη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στη λειτουργία του Σταθμού και κατέληξε λέγοντας: «Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας που δούλεψαν γι’ αυτή την ιδέα και ιδιαίτερα το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, που με την επιμονή και τις σοφές επιλογές του, έδωσε σάρκα σε αυτή την ιδέα και την κρατά διαρκώς ζωντανή»

Ακολούθησε ο Χαιρετισμός του κ. Κων/νου Ματσιόλη, Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Βόλου, με την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το Κοινωνικό Φαρμακείο. Ο κ. Πρόεδρος σημείωσε ότι «η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου αφορά στους συμπολίτες μας ανασφάλιστους, απόρους, αναξιοπαθούντες, δηλ. σε ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ζητάμε την συνδρομή όλων στην συγκέντρωση των μη ληγμένων φαρμάκων και εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει σταθμό για περαιτέρω πρωτοβουλίες προκειμένου να διαβούμε όλοι μαζί τα δύσκολα αυτά χρόνια…» 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Αθανάσιος Αλμπάνης, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λαρίσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η Εκκλησία άνοιξε, πέραν των άλλων και μια επί πλέον πόρτα βοήθειας των συνανθρώπων μας: τον Σ.Σ.Υ.Π. Χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή της Μητρόπολης και οι συνάδελφοι του Βόλου ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν, κατά το δικό τους μέρος, στην εκπλήρωση της αλειφθείσης προσπάθειας…»Χαιρετισμό απηύθυνε, στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Κρίκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων - Λογιστών Νομού Μαγνησίας, ο οποίος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο δήλωσε: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσφορά μας ως Σύλλογος, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τον κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, μέσω του Σταθμού, σε οικονομικά, φορολογικά θέματα, τον κάθε συνάνθρωπό μας που αδυνατεί, πλέον, να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του, αποτέλεσμα της τραγικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τόσο στην πόλη μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα…» 

Την σειρά των συνεργαζόμενων φορέων έκλεισε ο Πρόεδρος των Φοροτεχνικών – Ελευθέρων Επαγγελματιών Βόλου κ. Νικόλαος Μπουρμπούλιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αν, όπως λέγεται, ο εθελοντισμός αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας, η λειτουργία του δικού μας Σ.Σ.Υ.Π. και του Κοινωνικού Φαρμακείου αποτελεί δείκτη των όσων μπορούμε να πετύχουμε όταν εμπνευσμένοι λειτουργοί της Εκκλησίας καθοδηγούν την εθελοντική δράση…»

 

Τον κύκλο των Χαιρετισμών, τέλος, ολοκλήρωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια της Μητρόπολης και των φορέων της Μαγνησίας αξίζει. Στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας ή σκεπτόμαστε και αγωνιζόμαστε ή παραδινόμαστε. Και εδώ υπάρχει η σκέψη για αγώνα. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και ασπίδα για το μέλλον της πατρίδας…» 

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον νέο αυτό θεσμό της Τοπικής Εκκλησίας και τόνισε ότι είναι «Εξαίρετη η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου και των συνεργατών του και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, γιατί ο Σεβασμιώτατος έχει δείξει με τον τρόπο της διακονίας του ότι και πρωτοπορεί και επιτυγχάνει…»

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος περιέγραψε την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική πραγματικότητα σήμερα, αναφέρθηκε στο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλοι, σχετικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου της ζωής και έδωσε την Εκκλ/κή ερμηνεία αυτής της προοπτικής: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι η μετάνοια. Και μετάνοια τί είναι; Ακριβώς, αλλάζω το μυαλό μου, την σκέψη μου, αλλάζω και την πορεία, την κατεύθυνση της ζωής μου. Όμως, σε αναφορά πάντοτε προς το Θεό, τον Ιησού Χριστό. Είναι αλήθεια ότι οι νεοέλληνες, τα τελευταία χρόνια, απωθούν εις το περιθώριο τον Ιησού Χριστό. Είναι εμφανή τα φαινόμενα της αντιχριστιανικής προσπάθειας που γίνεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα φαινόμενα να μην έχουν και τις επιπτώσεις τους στη ζωή. Έτσι λοιπόν το εγώ, η εγωπάθεια, ο εγωκεντρισμός, το βόλεμα οδήγησαν στην εξαθλίωση και η εξαθλίωση έφερε τη μοναξιά, έφερε την ανεργία…»

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «όαση και εθνικό καθήκον» στην έρημη εποχή μας πρωτοβουλίες σαν κι αυτή της Εκκλησίας της Δημητριάδος και επεσήμανε την σημασία της συνεργασίας όλων την κρίσιμη αυτή περίοδο: «Η παρουσία και η συμμετοχή τόσων τοπικών φορέων στην προσπάθεια αυτή σημαίνει ότι όλοι πρέπει να συναισθανθούμε τα πράγματα και να συνεργαστούμε. Πέρασε ο καιρός και οι εποχές που τις χάσαμε, δυστυχώς, ανταγωνιστικά. Πρέπει ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον και μαζί, χέρι με χέρι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  για να προχωρήσουμε… Όταν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, όταν δεν αφήσουμε να εισχωρήσουν προσωπικές αντιπαραθέσεις και αγωνιστούμε όσοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους, είτε πνευματικά, είτε υλικά, είτε με οποιοδήποτε τρόπο συμβουλευτικό, επιτελούμε εθνικό καθήκον …»

Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται, τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την Εκκλ/κή περιουσία και την δήθεν απαλλαγή της Εκκλησίας από τα φορολογικά βάρη και σημείωσε: «Παρατηρούμε, με πολύ λύπη, πολλές φορές την αγνωμοσύνη και την αχαριστία προς την Εκκλησία και τις επιθέσεις  από διαφόρους χώρους. Δεν είναι στη θέση μας, δεν ταιριάζει, αλλά και τα πράγματα σήμερα δεν επιτρέπουν αντεπιθέσεις. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα, ηρεμία και συζήτηση. Πόσα και πόσα δεν ακούτε κάθε μέρα από τα Μ.Μ.Ε. ότι η Εκκλησία απαλλάσσεται από την φορολογία και δεν δίνει τίποτα. Ψέματα. Η Εκκλησία από ό,τι νοικιάζει, από τα έσοδά της πληρώνει περισσότερα από ό,τι πληρώνουν οι λαϊκοί. Πού δεν πληρώνει; Στους λατρευτικούς χώρους, στο Ναό που γίνεται η Λειτουργία και στο Ίδρυμα που είναι οι κατάκοιτοι, γιατί θα ήταν τραγικό να πλήρωνε φόρο και ο λατρευτικός χώρος και το Ίδρυμα που εξυπηρετεί ανθρώπους αυτής της μορφής και αυτό μάλιστα δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, γίνεται σε όλη την  Ευρώπη και σε όλα τα θρησκεύματα και τα δόγματα…»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος επανέλαβε την πρόταση της Εκκλησίας προς την Πολιτεία να δοθεί η δυνατότητα στην ίδια την Εκκλησία να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της, προκειμένου να ενισχυθεί και πολλαπλασιαστεί η κοινωνική της προσφορά και δράση: «Τί θα κάνει η Εκκλησία σήμερα; Ό,τι έκανε πάντοτε. Τί κάνει μια μάνα όταν τα παιδιά υποφέρουν; Ό,τι και οι φαρμακοποιοί που δίνουν το φάρμακο όπως πρέπει και όταν πρέπει… Από το 100% της περιούσιας της Εκκλησίας μας, σήμερα υπάρχει 4%. Το 96% έχει σπαταληθεί. Είπαμε μάνα Εκκλησία και αυτή τη στιγμή. Το 4% θα το διαθέσει για το λαό της, αλλά πάντα υπό όρους. Θα το αξιοποιήσει και από την αξιοποίηση θα αναλάβει το κοινωνικό έργο για να θεραπεύσει τις δυσκολίες που υπάρχουν στον τόπο μας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.  Το έχουμε συζητήσει και πιστεύω θα το επαναλάβουμε και στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου... Η Εκκλησία θα κάνει και πάλι το καθήκον της…»

Τον συντονισμό και την ευθύνη της εκδήλωσης είχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

 

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου «Δημητριάς»

Νωρίτερα ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Συλλόγου «Δημητριάς» της Τοπικής Εκκλησίας στο Αλιβέρι και συναντήθηκε με τα τσιγγανόπουλα που αγωνίζονται στην ποδοσφαιρική ομάδα του Συλλόγου. Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τα παιδιά, τους μίλησε διδακτικά και προσέφερε ένα σταυρό προσωπική ευλογία στο καθένα.

Σε δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και ευχαριστημένος γι’ αυτό που βλέπω και θα ήθελα να υπογραμμίσω την πρωτοτυπία αυτής εδώ της πράξεως… Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να πω συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά που είναι εδώ, ιδιαίτερα στους δασκάλους, σε αυτούς που κοπιάζουν γι’ αυτό το έργο και πολύ περισσότερο στον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος που και με αυτόν τον τρόπο δείχνει την αγάπη του στο ποίμνιό του…»

Εκ του Γραφείου Τύπου